AIMP z ustawieniem WASAPI i z Windows 8.1 był referencyjnym programem podczas testów najtańszego modelu polskich głośników, które zyskały w świecie imponujące oceny w testach branżowych czasopism dla realizatorów dźwięku w studiach. W relacji z testów zawiodę wielu czytelników, bo chociaż zbliża się czas prezentów pod choinkę, to nie opisałem rozpakowywania kartonu

Chodziło mi o to, jak te aktywne monitory studyjne poradzą sobie na biurku, gdzie narażeni jesteśmy na drobny błąd przy odtwarzaniu muzyki z lepszej klasy głośnikami, gdy stawiamy je w tzn bliskim polu, czyli mamy je przed sobą na wyciągnięcie ręki. W znacznie mniejszym zakresie występuje to, gdy głośniki rozmieszczone są w pokoju, jak przy tradycyjnym słuchaniu muzyki ze sprzętem RTV. Można uniknąć tego problemu „z wyższej półki” korzystając z tandetnych głośniczków, ale to już całkiem inny temat.

Rezultaty testów przy biurku okazały się tak dobre, że postanowiłem sprawdzić również możliwości tych najtańszych głośników Audio Pro Solution z tradycyjnym ustawieniem w wolnej przestrzeni i posłuchać muzyki siedząc wygodnie w fotelu. W wolnej przestrzeni małego pokoju głośniki Coax spisały się tak samo rewelacyjnie, jak przy biurku. Głosy znajomych wokalistek zabrzmiały, jak podczas spotkań z nimi. Nagrania robione wielościeżkowo w studio brzmiały z pewnością tak, jak zaplanował to realizator dźwięku. Instrumenty w orkiestrach brzmiały tak samo poprawnie, jak w sali koncertowej.

Testy z tradycyjnym ustawieniem głośników w pokoju zachęciły mnie, by rozszerzyć je w dość nietypowy sposób w dwóch kawiarenkach. Tu także chodziło o zapewnienie dobrej jakości dźwięku, ale dla odtwarzania muzyki w tle i Coax perfekcyjnie sobie z tym poradziły. W jednym miejscu test był z laptopem, a w drugim z HTPC optymalnie skonifurowanym dla odtwarzania muzyki z tradycyjnego zapisu stereofonicznego.
Pełna relacja z testów opublikowan została w serwisie o dobrym oprogramowaniu
https://www.dobreprogramy.pl/AudiofilPC ... 84525.htmlAPS Coax jako gwiazdkowy prezent do AIMP może wydawać się przesadą. Program jest jednak tego wart, chociaż jest bezpłatny. Czemu nie pomyśleć przy tej okazji o jakieś drobnej gwiazdkowej dotacji dla jego twórcy.PS
Zamieszczane na tym forum linki do notatek, które robię na blogu onet stały się nieaktualne. Nie mam możliwości, by je skorygować. Administrator blogu obiecał, że wszystkie linki będą nadal działały po drobnej korekcie adresu, którą sam zasugerował. Tej obietnicy jednak nie dotrzymał. Wyjaśniam to w notatce, do której jest już aktualny adres linku.
@
http://audiopc.blog.pl/2017/11/29/admin ... tym-traci/